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Preparation and evaluation of sulphonamide nonionic surfactants, Preparación y evaluación de surfactantes no iónicos tipo sulfonamidas

  • Ahmed, M. H. M.
Alkyl (octyl, decyl and dodecyl; C8,C10 and C12) benzene sulphonyl chloride was used in the preparation of a novel series of nonionic surfactants (IV-VI)a-c, (VII-IX) a-c and (X-XII)a-c. The preparations were completed by reacting each alkyl (C8,C10 and C12) benzene sulphonyl chloride with ethanolamine to give (I-III) respectively. The resulting products were reacted separately with ethylene oxide in the presence of different (base KOH, Lewis acid SnCl4 and k10 clay) catalysts to produce different moles of nonionic surfactants (5, 7 and 9) in sequence corresponding to (IV-VI)a-c, (VII-IX) a-c and (X-XII)a-c respectively. The chemical structures of prepared nonionic surfactants were elucidated by IR and 1HNMR spectra. The surface activity, biodegradability and biological activities of the prepared compounds were investigated. The obtained data show that these compounds have good surface and biological activities as well as reasonable biodegradability properties., Cloruros de sulfonilbenceno alquilados (octil, decil, dodecil; C8, C10 y C12) fueron usados en la preparación de una nueva serie de surfactantes no iónicos (IV-VI)a-c, (VII-IX) a-c and (X-XII)a-c. Las preparaciones fueron completadas por reacción de cada cloruro de sulfonilbenceno alquilado (C8, C10 y C12) con etanolamina para dar los compuestos (IIII), respectivamente. Los anteriores productos reaccionaron separadamente con óxido de etileno en presencia de diferentes catalizadores (la base KOH, el ácido de Lewis SnCl4 y la arcilla k10) para producir secuencialmente diferentes surfactantes no iónicos con distintos moles de óxido de etileno (5, 7 y 9): (IV-VI)a-c, (VII-IX)a-c and (X-XII)a-c, respectivamente. La estructura química de los surfactantes no iónicos preparados fueron elucidadas mediante sus espectros de IR y 1H RMN. Las propiedades tensoactivas, biodegradabilidad y actividad biológica de los compuestos preparados fueron investigados. Los datos obtenidos muestran que estos compuestos tienen buenas propiedades tensoactivas y biológicas, así como una biodegradabilidad razonable.
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Supplementing female rats with DHA-lysophosphatidylcholine increases docosahexaenoic acid and acetylcholine contents in the brain and improves the memory and learning capabilities of the pups., La suplementación de ratas hembras con DHA-lisofosfatidilcolina aumenta el contenido de ácido docosahexaenoico y de acetilcolina cerebral y mejora la capacidad de aprendizaje y de memorización de las crías

  • Valenzuela, A.
  • Nieto, S.
  • Sanhueza, J.
  • Morgado, N.
  • Rojas, I.
  • Zañartu, P.
Docosahexaenoic acid (DHA) is supplied to the foetus and newborn through the mother from their own reserves and their diet. No consensus about the best form to supplement DHA has been established. We propose that DHAcontaining lysophosphatidylcholine (DHA-LPC), obtained from DHA-rich eggs may be a suitable form of DHA and choline (the precursor of acetylcholine) supplementation. We evaluated the effectiveness of DHA-LPC to increase DHA and acetylcholine concentration in the brain of pups born from female rats supplemented with DHA-LPC before and during pregnancy. We also evaluated the effect of DHA supplementation on learning and memory capabilities of pups through the Skinner test for operant conditioning. Female Wistar rats received 40-day supplementation of DHA-LPC (8 mg DHA/kg b.w/daily.), before and during pregnancy. After delivery, plasma, erythrocyte, liver, and adipose tissue DHA and plasma choline were analyzed. Brains from 60 day-old pups separated into frontal cortex, cerebellum, striatum, hippocampus, and occipital cortex, were assessed for DHA, acetylcholine, and acetylcholine transferase (CAT) activity. Pups were subjected to the Skinner box test. DHA-LPC supplementation produces higher choline and liver DHA contents in the mother’s plasma and increases the pups’ DHA and acetylcholine in the cerebellum and hippocampus. CAT was not modified by supplementation. The Skinner test shows that pups born from DHA-LPC supplemented mothers exhibit better scores of learning and memory than the controls. Conclusion: DHA-LPC may be an adequate form for DHA supplementation during the perinatal period., El ácido docosahexaenoico (DHA) que requiere el feto y el recién nacido lo aporta la madre desde sus reservas y la dieta, por lo cual se sugiere suplementar a la madre con DHA. No hay consenso sobre la mejor forma de suplementación. Proponemos que un lisofosfolípido que contiene DHA y colina (DHA-LPC) obtenido de huevos con alto contenido de DHA es adecuado para suplementar DHA y colina, precursora de la acetilcolina. Se evaluó la efectividad de DHA-LPC para incrementar el DHA y la acetilcolina cerebral de crías de ratas suplementadas con DHA-LPC antes y durante la gestación, y en la capacidad de aprendizaje y memorización de las crías mediante el test de condicionamiento operante de Skinner. Ratas Wistar hembras fueron suplementadas con DHA-LPC (8 mg DHA/kg/día) 40 días antes y durante la preñez. Después del parto se analizó DHA en plasma, eritrocitos, hígado y tejido adiposo, y colina plasmática. A las crías de 60 días se les separó: corteza frontal, cerebelo, striatum, hipocampo y corteza occipital y se les analizó DHA, acetilcolina y la actividad de acetilcolina transferasa (CAT). Las crías fueron sometidas al test de Skinner. La suplementación con DHA-LPC aumenta la colina plasmática y el DHA hepático en las madres y el DHA y la acetilcolina del cerebelo e hipocampo en las crías. La actividad CAT no se modifica. Las crías de madres suplementadas con DHA-LPC mostraron puntajes de memorización y aprendizaje superior que las controles. Conclusión: el aporte de DHA y colina como DHA-LPC puede constituir una nueva forma para proveer suplementación prenatal con DHA.
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Influence of the deep fat frying process on the lipid profile of the fat contained in the “french” type fried potato using palm olein, Influencia del proceso de fritura en profundidad sobre el perfil lipídico de la grasa contenida en patatas tipo “french”, empleando oleina de palma

  • Marcano, J.
  • La Rosa, Y.
  • Salinas, N.
The aim of this investigation was to evaluate the influence of certain variables of the process of deep fat frying on the lipid profile of the fat fraction of the potato type “french” (Solanum tuberosum) using palm oil. This marked the first fat fraction of both the processing type and the oil used, through the evaluation of various physicochemical parameters, using the method of AOAC and the Standard COVENIN. We identified variables that influenced the process during frying of potatoes, using an experimental design of type 3 * 22, evaluating factors such as the reuse of the matrix fat (1st, the 4th and the 8th fry), temperature (150° and 180 °C) and method of food peeling (chemical and manual), studying the content of polar compounds as an indicator of the deterioration of the fat present in the potato, finding that oil reuse and peeling method significantly influenced in a positive manner, and that the temperature has a negative influence on the absorption of polar compounds in potato chips (α: 0.05)., El objetivo de la presente investigación fue evaluar la influencia de ciertas variables del proceso de fritura en profundidad sobre el perfil lipídico de la fracción grasa de la patata tipo “french” (Solanum tuberosum), empleando oleína de palma. Para ello se caracterizó inicialmente la fracción grasa tanto de la patata como de la oleína utilizada, a través de la evaluación de diferentes parámetros fisicoquímicos, empleando para ello métodos de la A.O.A.C. y las Normas COVENIN. Se identificó las variables del proceso que más influían durante la fritura de las patatas, aplicando un diseño experimental del tipo 3*22, evaluando como factores; la reutilización de la matriz grasa (1ra, 4ta y 8va fritura), la temperatura (150° y 180 °C) y tipo de pelado del alimento (químico y manual), estudiando el contenido de compuestos polares como indicador de deterioro de la grasa presente en la patata, encontrando que la reutilización y el tipo de pelado influyen significativamente de manera positiva, y que la temperatura tiene una influencia negativa en la absorción de compuestos polares en las patatas fritas (α: 0.05).
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Antihypoxic and antioxidant activity of Hibiscus esculentus seeds, Actividad antihipóxica y actividad antioxidante de semilas de Hibiscus esculentus

  • Ebrahimzadeh, Mohammad Ali
  • Nabavi, Seyed Fazel
  • Nabavi, Seyed Mohammad
  • Eslami, Bahman
The antihypoxic and antioxidant activities of Hibiscus esculentus seeds were investigated employing eight in vitro assay systems. Antihypoxic activity was investigated in two models, haemic and circulatory. The effects were pronounced in both models of hypoxia. The antihypoxic effects were dose-dependent. The results indicated that the extracts have a protective effect against hypoxia induced lethality in mice. The extracts showed antioxidant activity in some models. IC50 for DPPH radical-scavenging activity was 234 ± 8.9 μg ml-1. The extracts showed weak nitric oxide-scavenging activity between 0.1 and 1.6 mg ml-1. The extracts showed weak Fe2+ chelating ability. IC50 were 150 ± 13 μg ml-1. The extracts also exhibited low antioxidant activity in the linoleic acid model but were capable of scavenging hydrogen peroxide in a concentration dependent manner. The total amount of phenolic compounds in each extract was determined as gallic acid equivalents and total flavonoid contents were calculated as quercetin equivalents from a calibration curve. Pharmacological effects may be attributed, at least in part, to the presence of phenols and flavonoids in the extracts., La actividad antihipóxica y antioxidante de semillas de Hibiscus esculentus fue investigada empleando ocho ensayos in vitro. La actividad antihipóxica fue investigada en dos modelos, uno de caracter hemínico y otro circulatorio. Los efectos fueron pronunciados en ambos modelos de hipoxia. Los efectos antihipóxicos fueron dependientes de la dosis. Los resultados indican que los extractos tienen un efecto protector contra la letabilidad inducida por hipoxia en ratones. Los extractos mostraron actividad antioxidante en algunos modelos. El IC50 para la actividad captadora de radicales fue 234 ± 8.9 μg ml-1. Los extractos muestran una débil actividad captadora de óxido nítrico comprendida entre 0.1 y 1.6 mg ml-1. Los extractos muestran una débil capacidad quelatante de Fe2+. El IC50 fue de 150 ± 13 μg ml-1. Los extractos también muestran una baja actividad antioxidante en modelos con ácido linoleico aunque fueron capaces de eliminar peróxido de hidrógeno en una manera dependiente de la concentración. La concentración de compuestos fenólicos totales en cada extracto fue determinado como equivalents de ácido gálico y el contenido total de flavonoides fue calculado como equivalentes de quercitina para la curva de calibración. Los efectos farmacológicos pueden ser atribuidos, al menos en parte, a la presencia de fenoles y flavonoides en el extracto.
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Fatty acid composition and antioxidant activity of oils from two cultivars of Cantaloupe extracted by supercritical fluid extraction, Actividad antioxidante y composición de ácidos grasos de aceites de semilla de melón de dos variedades extraídos mediante extracción con fluido supercrítico

  • Ismail, Maznah
  • Mariod, Abdalbasit
  • Bagalkotkar, Gururaj
  • Sy Ling, Hoe
The effect of supercritical fluid extraction (SFE) fractionation of three oil fractions (1st, 2nd, 3rd fraction) on the fatty acid composition and antioxidant activity of oils from two cultivars of cantaloupe were investigated. Rock melon oil (RMO) and Golden Langkawi oil (GLO) were extracted using SFE and the major fatty acids for both cultivars were linoleic, oleic, palmitic, and stearic acid. The SFA decreased from 15.78 to 14.14% in RMO 1st fraction, and MUFA decreased from 18.30 to 16.56% in RMO 2nd fraction, while PUFA increased from 65.9 to 69.30% in RMO 3rd fraction. On the other hand SFA decreased from 16.35 to 13.91% in GLO 1st fraction, and MUFA decreased from 17.50 to 15.57% in GLO 2nd fraction, while PUFA increased from 66.15 to 70.52% in GLO 3rd fraction. The different fractions of the two oils showed high antioxidant activity in reducing the oxidation of β-carotene in beta-carotene bleaching assay (BCB) and the quenching of 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH)., El efecto del fraccionamiento mediante extracción con fluido supercrítico de tres fracciones (fracción 1ª, 2ª y 3ª) sobre la composición de ácidos grasos y actividad antioxidante de aceites de dos variedades de melón fué investigado. Aceites de melón de los cultivares Rock (RMO) y Golden Langkawi GLO) fueron extraídos usando SFE y los principales ácidos grasos en cada cultivar fueron ácido linoleico, oleico, palmítico y esteárico. Los ácidos grasos saturados (SFA) disminuyeron desde 15.78 a 14.14% en la 1ª fracción de RMO y los ácidos grasos monoinsaturados (MUFA) disminuyeron desde 18.30 a 16.56% en la 2ª fracción de RMO, mientras que los ácidos grasos poliinsaturados (PUFA) aumentaron de 65.9 a 69.30% en la 3ª fracción de RMO. Por otra parte, SFA disminuyo de 16.35 a 13.91% en la primera fracción de GLO y MUFA disminuyo de 17.50 a 15.57% en la 2ª fracción de GLO, mientras que PUFA aumento de 66.15 a 70.52% en la 3ª fracción de GLO. Las diferentes fracciones de los dos aceites mostraron una alta actividad antioxidante al reducir la oxidación del β-caroteno en el ensayo de decoloración de beta-carotene (BCB) y en la eliminación del radical 1,1-difenil-2-picrilhidrazilo (DPPH).
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Comparison of different tests used in mapping the Greek virgin olive oil production for the determination of its total antioxidant capacity, Comparación de diferentes test para la determinación de la capacidad antioxidante total en el mapeo de la producción de aceite de oliva virgen Griego

  • Minioti, Katerina S.
  • Georgiou, Constantinos A.
This study aims to map the total antioxidant capacity (TAC) of 50 Greek olive oil samples from the 2005-2006 season according to production region and cultivar and to compare the 2, 2’-azino-bis (3-ethylbenzo-thiazoline-6- sulfonic acid (ABTS), 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical (DPPH) and Folin-Ciocalteu tests for use with olive oil. Antioxidant capacities determined in the hydrophilic fraction range between 5.42 - 22.5 mM gallic acid Kg-1 olive oil for the ABTS method and 1.29 - 9.95 mM Kg-1 for the DPPH method while in total, olive oil TAC ranges between 77 - 177 mM Kg-1 as assessed by the DPPH method. The results of total phenol content range between 3.8 and 29.4 mM Kg-1 olive oil. Total phenol content correlates with total antioxidant capacity assessed in the hydrophilic fraction through the DPPH (r = 0.89) and the ABTS (r = 0.69) assays. The hydrophilic fraction DPPH values correlate significantly with the ABTS values (r = 0.81). However, the DPPH values for total olive oil correlate poorly with the ABTS assay, the Folin-Ciocalteu method and the DPPH assay in hydrophilic fraction. Although total phenolic content shows good correlation with ABTS and DPPH values and could serve as a useful indicator for olive oil antioxidant capacity, the use of a battery of tests contributes to better characterization of the antioxidant capacity of olive oil., El objetivo de este estudio es el mapeo de la actividad antioxidante total (TAC) de 50 aceites de oliva Griego de los años 2005-2006 de acuerdo a su región y cultivar, y se comparan los ensayos del ácido 2, 2’-azino-bis (3-etilbenzo-tiazolina- 6-sulfónico (ABTS), del 2,2-difenil-1-picrlhidrazil radical (DPPH) y de Folin-Ciocalteu. La capacidad antioxidante determinada en la fracción hidrofílica varió entre 5.42-22.5 mM de ácido gálico Kg-1 de aceite para el método ABTS y 1.29- 9.95 mM Kg-1 de aceite para el método de DPPH mientras que la TAC del aceite de oliva completo varió entre 77-177 mM Kg-1 de aceite por el método de DPPH. Los resultados del contenido de fenoles totales varió entre 3.8 y 29.4 mM Kg-1 de aceite. El contenido total de fenoles correlaciona con la capacidad total antioxidante evaluada en la fracción hidrofílica en los ensayos de DPPH (r = 0.89) y de ABTS (r = 0.69). Los valores de DPPH de la fracción hidrofílica correlacionan significativamente con los valores de ABTS (r = 0.81). Sin embargo, los valores de DPPH para el aceite de oliva completo correlacionan pobremente con el ensayo ABTS, el método de Folin-Ciocalteu y el ensayo de DPPH de la fracción hidrofílica. Aunque el contenido de fenoles totales muestra una buena correlación con los valores de ABTS y DPPH y podría servir como un útil indicador de la capacidad antioxidante del aceite de oliva, el uso de una batería de test contribuye a una mejor caracterización de la capacidad antioxidante del aceite de oliva.
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Total lipids and fatty acid profile in the liver of wild and farmed Catla catla fish, Lípidos totales y perfil de ácidos grasos de hígado de pescado Catla catla salvajes y criados

  • Hassan, Muhammad
  • Shahid Chatha, Shahzad Ali
  • Tahira, Ismat
  • Hussain, Bilal
This experimental work was aimed to study the moisture content, total lipids and fatty acid profile in the liver of wild and farmed freshwater major carp Catla catla of three different weight categories designated as W1 (601-900g), W2 (901- 1200)g and W3 (1201-1500g). Seven fish specimens of each of the three weight categories of wild and farmed Catla catla were obtained from Trimu Head, Jhang and Fish Hatchery, Satiana Road and Faisalabad, respectively. The fish were dissected to remove the liver and after weighing, liver samples were prepared and subjected to chemical analysis. Wild Catla catla liver had a significantly (p < 0.05) higher moisture content as compared to the farmed species. Farmed Catla catla deposited significantly (p < 0.05) higher lipid contents in liver. Proportions of saturated fatty acids varied irregularly in the lipids of the liver from both wild and farmed Catla catla. Saturated fatty acids C12:0, C14:0, C16:0, C18:0, C20:0 and C22:0 were identified with considerable percentages in the liver of Catla catla from both habitats and monounsaturated fatty acid C18:1 was found in considerable amounts in the liver of both major carp. Polyunsaturated fatty acids such as C18:3 (n-6) and C20: 2 (n-6) were detected in the liver of the wild fish of W2 and W3 and was similar in the W3 weight category of the farmed species., Este trabajo experimental tiene como objetivo estudiar el contenido de humedad, lípidos totales y perfil de ácidos grasos de hígado de carpa de agua dulce Catla catla de tres categorías con peso diferentes designadas como W1 (601- 900g), W2 (901-1200)g and W3 (1201-1500g). Siete muestras de pescados por cada una de las tres categorías de peso para Catla catla salvajes y criados fueron obtenidos de Trimu Head, Jhang and Fish Hatchery, Satiana Road y Faisalabad, respectivamente. Los pescados fueron diseccionados para obtener el hígado y las muestras de hígado fueron preparadas y sujetas a análisis químico. Catla catla salvaje tuvo un contenido de humedad significativamente mayor (p < 0.05) en comparación con las especies criadas. En Catla catla criadas se depositaron mayores contenidos de lípidos en el hígado. La proporción de ácidos grasos saturados vario irregularmente en los lípidos del hígado de Catla catla salvajes y criados. Los ácidos grasos saturados C12:0, C14:0, C16:0, C18:0, C20:0 y C22:0 fueron identificados en un alto porcentaje en hígados de Catla catla procedentes de ambos hábitat y el ácido graso monoinsaturado C18:1 fue encontrado en una cantidad considerable en el hígado de ambas carpas. Los ácidos grasos poliinsaturados tales como C18:3 (n-6) y C20: 2 (n-6) fueron detectados en el hígado de pescados salvajes W2 y W3, así como en la misma categoría de peso W3 de especies criadas.
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Physicochemical characterization and thermal behavior of guanabana (Annona muricata) seed “almond” oil, Caracterización fisicoquímica y comportamiento térmico del aceite de “almendra” de guanábana (Annona muricata, L)

  • Solís-Fuentes, J. A.
  • Amador-Hernández, C.
  • Hernández-Medel, M. R.
  • Durán-de-Bazúa, M. C.
In this work some physicochemical properties and the thermal behavior and stability of sour sop or guanabana (Annona muricata) seed “almond” oil were studied by means of chemical, DSC and TG analysis. The results showed that the almond has 2.5% ash, 17.9% crude fiber, 15.7% protein, 26.0% de carbohydrates and 37.7% oil (dry base). The composition of almond oil showed 68.5% unsaturated fatty acids, mainly oleic and linoleic, and some palmitoleic acids, and 31.5% saturated, principally palmitic and stearic fatty acids; refraction index was 1.468 and saponification and iodine value were 168.2 and 87.0, respectively. DSC thermal analysis showed that oil crystallization initiates at -4.5 °C and ends at -79.0 °C with a crystallization enthalpy of 48.2 J/g; the oil melts in a temperature range from -42.4 to +16.9 °C, with a maximum peak at -15 °C and a fusion enthalpy of 80.5 J/g. The oil remained liquid at refrigeration temperatures with minimal SFC and free of crystals at temperatures over 10 °C. TG analysis showed that the thermal decomposition of the oil in a N2 atmosphere starts at 380 °C and ends at 442 °C, with a maximum decomposition rate at 412 °C. Under oxidizing conditions its decomposition begins at 206 °C and concludes at 567 °C. In accordance with this study, sour sop almond seed contains large amounts of an oil that possesses similar characteristics to those of salad and cooking oils., En esta investigación se estudiaron las propiedades físicoquímicas y el comportamiento térmico, mediante calorimetría diferencial de barrido y termogravimetría, del aceite extraído de las “almendras” de las semillas de guanábana (Annona muricata, L). Los resultados mostraron que las almendras de las semillas de guanábana contienen 2.5% de cenizas, 17.9% de fibra cruda, 15.7% de proteínas, 26.0% de carbohidratos y 37.7% de aceite (base seca). El aceite de las almendras de guanábana mostró una composición con predominio de ácidos grasos insaturados (68.5%) mayoritariamente oleico y linoleico y menores cantidades de palmitoleico y linoleico, principalmente; los ácidos grasos saturados fueron principalmente palmítico y esteárico (31.5%), el índice de refracción fue de 1.468, el valor de saponificación y de yodo fueron de 168.2 y 87.0 respectivamente. El análisis térmico mostró que este aceite inicia su cristalización a -4.5 °C y termina a los -79.0 °C con una entalpía de cristalización de 48.2 J/g y funde en un intervalo que va de -42.4 a 16.9 °C con un máximo de fusión a los -15.4 °C y una entalpía de fusión de 80.5 J/g. El contenido de grasa sólida (SFC) fue mínimo a temperaturas de refrigeración, manteniéndose líquido y libre de cristales a temperaturas superiores a los 10 °C. El análisis termogravimétrico mostró que la descomposición térmica del aceite en atmósfera inerte se inicia a los 380 °C y termina a los 442 °C con un valor máximo en la velocidad de descomposición a los 412 °C. En atmósfera oxidante el aceite inicia su descomposición a los 206 °C y concluye a 567 °C. De acuerdo con las características estudiadas las almendras de las semillas de guanábana tiene un alto contenido de aceite y éste posee características propias de los aceites de mesa.
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Antioxidant and antimicrobial properties of kaff maryam (Anastatica hierochuntica) and doum palm (Hyphaene thebaica), Propiedades antioxidantes y antimicrobianas de la rosa de Jerico (Anastatica hierochuntica) y duma (Hyphaene thebaica)

  • Mohamed, Amal A.
  • Khalil, Ashraf A.
  • El-Beltagi, Hossam E. S.
The widespread use of medicinal plants for health purposes has increased dramatically due to their great importance to public health. In this study, the levels of phenolic, flavonoid, β-carotene and lycopene compounds of Anastatica hierochuntica and Hyphaene thebaica were determined. The plant extracts were evaluated for their antioxidant activities using various antioxidant methodologies: (i) scavenging of free radicals using 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl, (ii) metal ion chelating capacity, and (iii) scavenging of superoxide anion radical. The antimicrobial activity of both plant extracts was evaluated against a panel of microorganisms using the agar disc diffusion method. The total phenolic content (51.97 and 64.9 mg/g dry weight in A. hierochuntica and H. thebaica, respectively) was significantly (p < 0.05) different. The antioxidant activity increased with an increase in concentration. The plant extracts were more active against Gram-positive bacteria than Gram-negative bacteria. Also, the antimicrobial activity of H. thebaica was higher than that of A. hierochuntica methanolic extracts. This study reveals that the consumption of these plants would exert several beneficial effects by virtue of their antioxidant and antimicrobial activities., El extensivo uso de plantas medicinales con fines médicos ha aumentado dramáticamente debido en gran parte a la importancia que tienen en la salud pública. En este estudio, los niveles de compuestos fenólicos, flavonoides, β-caroteno y licopeno de Anastatica hierochuntica y Hyphaene thebaica fueron determinados. Los extractos de plantas fueron evaluados mediante su actividad antioxidante usando varias metodologías: (i) captación de radicales libres usando 2,2-difenil- 1-picrilhidrazina, (ii) capacidad quelatante de iones metálicos, y (iii) captación de radicales superóxidos. La actividad antimicrobiana de ambos extractos de planta fue evaluada mediante un panel de microorganismos usando el método de difusión en disco de agar. El contenido total de fenoles (51.97 y 64.9 mg/g peso seco en A. hierochuntica y H. thebaica, respectivamente) fue significativamente diferente (p < 0.05). La actividad antioxidante incremento con un aumento de la concentración. Los extractos de planta fueron más activos contra bacterias Gram-positiva que contra bacterias Gram-negativas. También, la actividad antimicrobiana de los extractos metanólicos de H. thebaica fue mayor que la de los extractos metanólicos de A. hierochuntica. Este estudio revela que el consumo de estas plantas podría ejercer algunos efectos beneficiosos a causa de sus actividades antioxidantes y microbianas.
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