EXTRACTOS DE RESIDUOS AGROALIMENTARIOS Y TRATAMIENTOS DE SUPERFICIE SOBRE BOTELLAS DE VIDRIO TRANSPARENTE CONTRA LAS REACCIONES DE FOTODEGRADACION EN VINOS ROSADOS

PID2021-122675OB-C22

Nombre agencia financiadora Agencia Estatal de Investigación
Acrónimo agencia financiadora AEI
Programa Programa Estatal para Impulsar la Investigación Científico-Técnica y su Transferencia
Subprograma Subprograma Estatal de Generación de Conocimiento
Convocatoria Proyectos de I+D+I (Generación de Conocimiento y Retos Investigación)
Año convocatoria 2021
Unidad de gestión Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2021-2023
Centro beneficiario ASOC. DE LA INDUSTRIA NAVARRA
Identificador persistente http://dx.doi.org/10.13039/501100011033

Publicaciones

Resultados totales (Incluyendo duplicados): 1
Encontrada(s) 1 página(s)

Enhancement of sol-gel coatings for photoprotection of rosé wines

Academica-e. Repositorio Institucional de la Universidad Pública de Navarra
  • Moriones, Jennifer
  • Osés Martínez de Zúñiga, Javier
  • Amézqueta, Pablo
  • Palacio, José F.
  • Fernández de Ara, Jonathan
  • Almandoz Sánchez, Eluxka
Exposure to short-wavelength light, including UV-A and blue light, can degrade high-value products like rosé wine, which are usually packaged in colourless bottles. This study investigates the optimisation of sol¿gel coatings enhanced with UV-absorbing additives (Tinuvin 479 and semaSORB 20109) to provide photoprotection for rosé wines. Coatings with varying additive concentrations (0.5%, 0.75%, 1%, and 1.5%) were applied to glass substrates via spin coating and cured with UV light. Then, optical and mechanical characterisation was performed. The 1.5% concentration semaSORB 20109 bilayer coating demonstrated improved photoprotective properties without compromising colour properties, leading to successful application on glass bottles by spray coating. Accelerated degradation tests confirmed that the optimised coating effectively protected against photodegradation, as indicated by the stability of polyphenol levels and colour parameters in rosé wines. The results suggest that these coatings could be a suitable option for commercial-scale applications, enhancing the light resistance of colourless-bottled products., This research was funded by Proyectos de generación del conocimiento 2021: Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, grant number PID2021-122675OB-C22 and CNTA Programa EATEX 2023: Fomento de la colaboración en acciones de I+D+i entre comunidades autónomas para centros I+D navarros.